Overslaan en naar de inhoud gaan

Smartphones laten in cyberspace unieke 'vingerafdrukken' achter

Uit metingen aan smartphones leiden de wetenschappers van de universiteit van Zuid-Carolina en de Zhejiang-universiteit af, dat de ingebouwde versnellingsmeters kleine, unieke onvolkomenheden vertonen die voldoende zijn om te identificeren, in welk apparaat een bepaalde versnellingsmeter zit. Bij een test met 100 apparaten wisten ze 96 apparaten correct te identificeren. Dat lukte ook wanneer ze de gerelateerde apps verwijderden of vervingen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Om een smartphone te identificeren hebben de onderzoekers verder geen enkel gegeven nodig. Geen telefoonnummer, geen SIM-kaartnummer, en dus ook geen cookies en dergelijke. Simpelweg door op de juiste wijze naar de patronen in de gegevens van de versnellingsmeter te kijken, kunnen ze het apparaat waar deze in zit identificeren.

De wetenschappers gaan ervan uit dat hun methode ook werkt met andere sensoren en apparaten in smartphones, zoals gyroscopen, de vingerafdruksensoren die nu aan populariteit winnen, biometrische hulpmiddeltjes als pedometers e.d. Als ze daarin gelijk hebben, zal de precisie waarmee smartphones geïdentificeerd kunnen worden, alleen maar toenemen.

De wetenschappers hebben hun onderzoek online gepubliceerd onder de titel AccelPrint: Imperfections of Accelerometers Make Smartphones Trackable.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in