Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM's OpenPower-initiatief schuift richting hyperdatacentra

Verschillende OpenPower-partners die de Power 8-technologie van IBM in licentie gebruiken, presenteerden gisteren nieuwe initiatieven. Zo kondigde Nvidia aan dat zijn GPU's nu kunnen dienen als accelerators in Power-gebaseerde servers. Ook was er een referentie-ontwerp voor een whitebox Power-server afkomstig van Tyan.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De markt voor whitebox-servers is waar IBM en de OpenPower-consortiumleden hun zinnen op hebben gezet. Cloudgiganten als Google, Amazon hebben een trend in gang gezet waarbij deze bedrijven zelf hun serverhardware volgens eigen specs laten maken. Hun specialisatie en schaalgrootte maakt dat tot een aantrekkelijk alternatief voor het kopen van confectie-hardware die all-round zijn. Intel is tot nog toe de standaard leverancier voor de processors van dergelijke systemen.

IBM verliest steeds meer afzet van de systemen die traditioneel aan grote klanten worden geleverd voor plaatsing in eigen datacentra. Met het OpenPower initiatief, waarin IBM de Power 8-technologie in licentie geeft, probeert IBM de nieuwe hyperscale-datacentermarkt open te breken.

Google doet zelf mee

Google zelf is een van de partners in het consortium. Het bedrijf kondigde aan samen met Canonical, producent van onder meer de Linux-distributie Ubuntu, open-sourcegereedschap voor de Power 8-systemen te bouwen. Ook Mellanox, Xilinx en Altera, allen componentbouwers, kondigden gisteren vernieuwingen in hun Power 8-aanbod aan.

IBM kondigde zelf gisteren een reeks eigen systemen aan gebaseerd op de Power 8-architectuur.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in