Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft zzp’ers: verzekeren voor zelfstandigen verplicht

Dat blijkt uit onderzoek van HeadFirst. De kennisbemiddelaar deed onderzoek naar hoe zzp’ers zich verzekeren, naar aanleiding van eerdere berichtgeving dat zzp’ers in Nederland massaal onder- of onverzekerd zijn. Daarnaast kwam naar buiten dat verzekeraars zzp’ers miljoenen teveel betaalde premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen terug gaan betalen.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Uit de enquêteresultaten van HeadFirst blijkt dat zzp’ers vooral op het gebied van bedrijfsaansprakelijkheid relatief vaak verzekerd zijn (59%). 50 Procent van de respondenten is verzekerd voor rechtsbijstand, hetzelfde percentage is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en 42 procent is verzekerd voor beroepsaansprakelijkheid. Vooral de groep zelfstandig professionals in de leeftijdscategorie 30 tot 40 jaar dekt zich het meeste in voor zakelijke risico’s met alle genoemde verzekeringen. De oudste groep (50+’ers) verzekert zich het minst uitgebreid, ook op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Slechts 37,4% van de ondervraagde zzp’ers van vijftig jaar en ouder heeft zich hiervoor verzekerd.

Verplicht verzekeren

97% van de zelfstandig professionals zegt een bewuste keuze te maken zich wel of niet te verzekeren op het gebied van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand. Slechts 3% geeft aan totaal niet nagedacht te hebben over meerdere van deze verzekeringen.
Desondanks is de helft van de respondenten van mening dat één of meerderde verzekeringen verplicht moet worden gesteld voor alle zzp’ers. 22,5 Procent vindt dat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorgeschreven moet worden, gevolgd door de arbeidsongeschiktheidsverzekering (20%) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (19%). De rechtsbijstandverzekering werd het minst genoemd (10%).

Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst, noemt de uitkomsten opvallend. “Zelfstandig ondernemers zijn in de regel tegen elke verplichtstelling en bemoeienis die hun keuzevrijheid beperkt.”

Extern advies inwinnen

HeadFirst vroeg ook op welke manier de ondernemers zich laten adviseren over de zakelijke risico’s die zij lopen. Verzekeringsadviseurs zijn de meest gebruikte adviesbron (42%), verzekeringsmaatschappijen (6%) en bekenden (7%) worden veel minder vaak geraadpleegd door zzp’ers. De grootste groep zelfstandig ondernemers zoekt het echter volledig zelf uit. Vooral ondernemers die minder dan 1 jaar als zzp’er actief zijn, maken weinig gebruik van extern advies (47%).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in