Overslaan en naar de inhoud gaan

Meldplicht voor datalekken wordt zwakker

Organisaties moeten melden, wanneer hun systemen zijn gecompromitteerd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer hackers er in zijn geslaagd om binnen te dringen en daarbij mogelijk persoonsgegevens hebben buitgemaakt. Dat is vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp).
Business
Shutterstock
Shutterstock

Juridische volzin

De meldplicht staat in de wet als volgt beschreven: "De verantwoordelijke stelt het College overwijld in kennis van een inbreuk op de beveiliging, waarvan redelijkerwijs kan worden aangenomen dat die leidt tot een aanmerkelijke kans op nadelige gevolgen voor de bescherming van de verwerkte persoonsgegevens." Met andere woorden: als een systeem is gekraakt en er is een kans dat persoonsgegevens op straat kunnen komen te liggen, dan dient dat gemeld te worden bij het CBP.

Aangevreten formulering

In de wijziging die Teeven nu voorstelt, staat een veel minder strenge omschrijving. Wanneer een systeemkraak is uitgevoerd, moet dat pas gemeld worden als "De inbreuk ernstige nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van de verwerkte persoonsgegevens." Dus er hoeft alleen een melding te worden gedaan als er een zeer ernstige inbreuk is geweest, anders mogen bedrijven hun mond houden.

Minder registratie

Het CBP stoort zich ook aan het verdwijnen van de administratieplicht. Nu is het nog zo dat de verantwoordelijke een overzicht moet bijhouden van alle inbreuken die zijn gemaakt op de opgeslagen gegevens. In de nieuwe versie van de wet komt dat niet meer ter sprake.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in