Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroes ruziet met Belgische minister over taxidienst Uber

Uber mag niet meer rijden in het Brusselse Gewest. Het taxibedrijf startte vorige maand de dienst UberPop, die niet werkt met eigen chauffeurs maar met automobilisten die via de app klanten werven. Het zou een vorm van autodelen zijn. Enkele taxibedrijven zagen dit als oneerlijke concurrentie en maakten de zaak aanhangig bij de Brussels rechtbank van Koophandel, die Uber nu heeft verboden. Wie toch voor Uber rijdt, riskeert een boete van 10.000 euro.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Kroes reageerde op het verbod met enkele tweets waarin zij stelde zeer verontwaardigd te zijn. Zij kwam zelfs met een nieuwe hashtag ‘UberIsWelcome’. “In Brussel en elders. Dit is niet de 19de eeuw”, tweette Kroes.

De Brusselse minister Grouwels heeft zich inmiddels op haar beurt zeer verontwaardigd getoond over de uitspraken van Kroes. Zij ziet de reactie van Kroes als een “zeer wild liberale reactie die ik niet goed begrijp.” En: “Het is heel straf dat een Eurocommissaris vindt dat de wetgeving niet moet worden nageleefd”, aldus Grouwels in een interview bij het Belgische radioprogramma ‘De Ochtend’. Zij zei ook dat als Kroes een Belgische minister was geweest, zij had moeten opstappen.

Eigen app

Opmerkelijk is echter weer wel dat Grouwels het systeem van Uber wel interessant vindt. Zij gaf zelfs aan dat de overheid bekijkt of ze niet zelf zo’n app kan ontwikkelen voor de taxi’s in Brussel. Daar zou grote belangstelling voor zijn, ook bij de taxisector zelf.
Het Amerikaanse Uber haalde vorig jaar 360 miljoen dollar aan investeringsgelden binnen, waarvan vrijwel zeker 258 miljoen afkomstig is van Google Ventures.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in