Overslaan en naar de inhoud gaan

Gigantische gevolgen Heartbleed-bug steeds duidelijker

Dat de omvang van het probleem enorm was, werd vorige week maandag al duidelijk met de eerste melding. Ongeveer tweederde van de websites die gebruikmaken van een beveiligde verbinding, bleek kwetsbaar. De beheerders daarvan hebben overuren gemaakt om de sites met de meest gevoelige data zo snel mogelijk te patchen. Maar sindsdien blijkt de bug op veel meer plekken een achterdeur in de beveiliging te bieden, meldt Ars Technica.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zo kwamen daar alle mobiele telefoons die gebruik maken van Android versie 4.1.1. bij. Ongeveer 3 procent van alle Android-toestellen gebruikt versie 4.1.x van het besturingssysteem. Nu blijkt dat ook toestellen met Android 4.2.2 in sommige gevallen niet veilig wanneer de telecomaanbieder bij wie het toestel gekocht is, zelf het besturingssysteem heeft aangepast. Een aantal van hen heeft daarbij van de kwetsbare variant van OpenSSL gebruik gemaakt, meldt Marc Rogers van Lookout Mobile.

BlackBerry meldt kwetsbaarheden

Ook BlackBerry waarschuwt dat zijn messenger app voor iOS, Mac OSX, Android en Windows gebruik maakt van de onveilige versie van OpenSSL. Het bedrijf heeft inmiddels een patch beschikbaar. Vorige week werd ook duidelijk dat de firmware van veel Cisco en Juniper-netwerkapparatuur kwetsbaar zijn vanwege de implementatie van OpenSSL.De indruk is echter dat dit pas het topje van de ijsberg is. Meer meldingen volgen hoogstwaarschijnlijk wanneer het onderzoek naar consumentenrouters en andere met het netwerk verbonden apparatuur vordert.

Servers blijken ook kwetsbaar

En ook de eigenaren van servers van Dell, HP en IBM blijken in actie te moeten komen. Bij Dell gaat het onder andere om en aantal netwerkproducten en om varianten van de Dell Sonicwall SRA-firmware. HP meldt gebruik van de kwetsbare variant van OpenSSL in enkele van zijn beheertoepassingen. En bij IBM gaat het om een twaalftal producten, waaronder AIX, de Seurity Access Manager for Web v8.0 en de Websphere Hypervisor Edition v8.5.5.1. Ook veel producten van VMware blijken gepatcht te moeten worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in