Overslaan en naar de inhoud gaan

Opslag telefoongegevens is verboden

Het gaat om in 2006 goedgekeurde Europese regels. Die verplichten telefoonbedrijven en internetproviders om data over het communicatieverkeer van hun klanten bij te houden. Het gaat daarbij niet om de inhoud van gesprekken, sms'jes of e-mails, maar om gegevens over de identiteit van afzender en ontvanger, tijdstip, duur en locatie.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens het EU-hof kunnen deze gegevens echter al een zeer nauwkeurige beeld geven over het privéleven van degenen van wie de gegevens worden bewaard. Door het verplicht stellen van het opslaan van deze gegevens is er volgens de Europese rechter sprake van een "bijzonder ernstige inmenging in het grondrecht van burgers op eerbiediging van hun privéleven".

Helpt wel tegen criminaliteit

Het EU-hof erkent wel dat het bewaren van gegevens een passend middel is in de strijd tegen ernstige criminaliteit en openbare veiligheid. Maar de inmenging in het privéleven is te groot om dit te rechtvaardigen, aldus het hof, mede omdat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen personen van wie de gegevens wordt opgeslagen.

Verheugde reacties

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini reageerde verheugd op het vonnis. "De bewaarplicht is een dure, privacyvretende en vooral onnodige wet. De Europese Commissie kan niet eens aantonen dat het helpt tegen criminaliteit." Ook D66-Europarlementariër Sophie In 't Veld is opgelucht met deze "tik op de vingers" voor de wetgevers. "Eindelijk heeft ook de Europese rechter bevestigd dat deze richtlijn een onnodige en disproportionele inbreuk is op onze grondrechten." In 't Veld stelt dat "toekomstige wetten voor de bestrijding van terrorisme de toets van de rechtsstaat en burgerrechten moeten doorstaan".

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in