Overslaan en naar de inhoud gaan

'Downloadverbod heeft weinig zin'

Voor het handhaven van het verbod moet de overheid alle internetverkeer monitoren. Dat zal snel problemen geven met de privacy, denkt Mekic'. Ook is er nog geen enkel filter dat alle (illegale) downloads kan detecteren. Hij vraagt zich daarnaast af wie het handhaven van het verbod gaat betalen. "Met het verbod worden miljoenen internetters gecriminaliseerd", aldus Mekic'.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Pirate Bay

"Recent oordeelde het gerechtshof dat ook de blokkade van The Pirate Bay niet effectief was: mensen vonden andere manieren om te downloaden. Een verbod is een schijnverbod: het is niet te stoppen en er zijn altijd manieren om het ontraceerbaar te doen." The Pirate Bay is een site waar (via torrents) illegaal films of boeken kunnen worden geladen.

Nadelig voor artiesten

Daarnaast pakt het downloadverbod nadelig uit voor artiesten, zegt Mekic'. Nu is het zo dat artiesten een financiële compensatie krijgen voor inkomsten die ze zouden kunnen derven door downloaden. Dat geld komt uit de thuiskopieheffing: een bedrag dat inbegrepen zit bij de aankoopprijs van iedere lege cd, dvd en harde schijf. Met een downloadverbod komt die heffing te vervallen, stelt hij.

Het Europese Hof heeft vandaag een streep gehaald door de huidige Nederlandse praktijk die downloaden uit illegale bron toestaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in