Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maak cybersecurity tot leerstof voortgezet onderwijs'

'Secure-by-education' moet de nieuwe inzet van het beleid worden. Door cybersecurity en met name ICT een betere plek te geven in het voortgezet onderwijs, kan zowel de bewustwording van jongeren online worden vergroot als digitale vaardigheden worden aangeleerd", schrijft Nederland ICT in een reflectie op het kamerdebat van vorige week over cybersecurity.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Overheid moet voorbeeld geven

Uitgangspunt van de afgelopen najaar gepresenteerde cybersecuritystrategie van de overheid is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Dat begint dan naar het oordeel van Nederland ICT bij de overheid zelf. Die heeft met haar vele digitale diensten aan en persoonlijke data van burgers een voorbeeldfunctie. Daaraan zou de overheid volgens Nederland ICT onder meer invulling kunnen geven door regelmatig in de rol te stappen van launching customer van innovatieve beveiligingsoplossingen.

Compliance is geen doel op zich

In het debat riepen Kamerleden op om niet alles aan het internet te knopen. Onderdelen van onze vitale infrastructuur, zoals bruggen en sluizen, zouden niet standaard via het internet te bedienen moeten zijn. Nederland ICT deelt deze zorgen en vindt dat deze vitale sectoren een eigen roadmap moeten hebben voor de verbetering van hun beveiliging . Het is immers heel goed mogelijk om een brug wel op afstand te besturen zonder dat deze daarvoor op het 'internet' aangesloten moet zijn.

Nederland ICT vindt het belangrijk dat bij het nemen van de maatregelen om veilig te zijn, het niet moet gaan over compliance. Standaarden zijn een nuttig middel, maar geen doel op zich. Veiligheid is iets anders dan compliant zijn.

Kamerleden vroegen tijdens het debat naar de plannen van de minister om de veiligheid van ICT zelf te verbeteren. Minister Opstelten reageerde dat het erg belangrijk is om dit vooral internationaal op de agenda te zetten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in