Overslaan en naar de inhoud gaan

Applicatie-wirwar remt bedrijven

Grote organisaties worden in toenemende mate in hun ontwikkeling geremd door een steeds complexer wordende wirwar van bedrijfskritieke IT-toepassingen. Dat concludeert Capgemini op basis van een rondvraag onder ruim 1000 CIO’s en beslissers.
Business
Shutterstock
Shutterstock
  • Bijna de helft (48%) van de respondenten vindt dat hun organisatie meer applicaties heeft dan nodig is. Drie jaar geleden werd die inschatting nog maar door een derde van de IT-beslissers (34%) zo gemaakt.
  • Meer den een derde (37%) van de respondenten schat in dat meer dan de helft van die applicaties bedrijfskritiek is.
  • Tegelijkertijd schat bijna driekwart (73%) dat tenminste een vijfde van die bedrijfsapplicaties wat functionaliteit betreft overlap heeft dus nodeloos kosten, onderhoud en storingsrisico met zich meebrengt.
  • Zo’n 57% van de ondervraagden denkt dat minimaal een vijfde van alle applicaties kan worden vervangen of uitgefaseerd.
  • Ruim driekwart (76%) van de senior IT-beslissers is ervan overtuigd dat rationalisatie noodzakelijk is om het mogelijk te maken dat IT weer gaat bijdragen aan het vergroten van de concurrentiekracht van hun onderneming.

Digitale transformatie

“Op het eerste gezicht is een slecht georganiseerd, overvol en verouderd applicatielandschap een relatief klein ongemak voor de IT-afdeling, leidend tot het opslurpen van bandbreedte en geldverspilling. Het is niet iets waar de business ‘s nachts wakker van ligt,” zegt Ron Tolido, CTO Application Services Continental Europe van Capgemini. “Maar dat verandert in een wereld waarin de gehele organisatie digitale transformatie omarmt. En waarbij het verkrijgen van competitief voordeel afhankelijk is van een snelle inzet van mobiel, social, Big Data en cloud. Een goed gerationaliseerd applicatielandschap wordt dan ineens strategisch van wezenlijk belang voor het hele bedrijf.”

Opkomende markten in het voordeel

Het onderzoek laat volgens Tolido zien dat opkomende markten profijt ondervinden van hun nog relatief frisse en jonge applicatielandschap, terwijl organisaties uit Westerse landen de last dragen van verouderde en ongebruikte legacy applicaties. In landen zoals Noorwegen en Finland is het wederzijds begrip tussen business en IT dan ook relatief laag (respectievelijk 64% en 69% acht deze relatie ‘bevredigend’). Daar staat tegenover dat in landen als Brazilië, India en China maar liefst 92% van de respondenten het wederzijds begrip als bevredigend beoordeelt.

Wide-angle Application Rationalization Program

Capgemini’s 2014 Application Landscape Report is gebaseerd op enquêtes, uitgevoerd in 12 talen, met 1116 CIO’ s en senior IT-beslissers in bedrijven van diverse afmetingen uit verschillende sectoren. Het onderzoek rapporteert vanuit een internationaal perspectief over 16 landen, waarvan 73% ontwikkelde economieën (Australië, Europa, VS) en 27% snel opkomende markten (Brazilië, China, India). Daarnaast is gebruik gemaakt van analyses uit Capgemini’s Wide-angle Application Rationalization Program (WARP) Center of Excellence. Dit Center of Excellence heeft in de afgelopen vier jaar ruim 150 klanten ondersteund en meer dan 30.000 applicaties geanalyseerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in