Overslaan en naar de inhoud gaan

‘SEPA bespaart bedrijven miljarden'

Van de 22 miljard euro aan geschatte besparingen, komt zo’n 16 miljard euro voor rekening van het bedrijfsleven. Bedrijven hoeven door SEPA niet meer per Europees land een aparte rekening aan te houden en dat scheelt aanzienlijk in kosten. Dat komt door de invoering van het internationale bankrekeningnummer IBAN.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Ook groot financieel voordeel voor banken

Door de invoering van het uniforme betalingssysteem kunnen er 9 miljoen bankrekeningen in de Europese Unie worden geschrapt, zegt PwC. SEPA levert volgens het bureau naast het bedrijfsleven ook banken grote economische voordelen op. Voor consumenten biedt het Europees betalingssysteem vooral een betere bescherming.

Half jaar uitstel

Vorige maand werd bekend dat bedrijven in het eurogebied een halfjaar langer de tijd krijgen om over te stappen op SEPA. Formeel bleef de deadline van 1 februari staan, maar er komt een extra overgangsperiode van 6 maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen. De Europese Commissie acht dat nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen. Eurocommissaris Michel Barnier (Interne markt) waarschuwt dat de overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.

Ook in Nederland meer problemen

Ook in Nederland gaan meer incasso's de mist in door de overgang naar SEPA. Zelfs als de kinderziekten eruit zijn, gaat het nog anderhalf keer zo vaak mis als vroeger, maakte de Nederlandsche Bank in januari van dit jaar bekend. Incasso's zijn in Nederland goed voor bijna de helft van het betalingsverkeer.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in