Overslaan en naar de inhoud gaan

Play Store lijkt strijd tegen malware te verliezen

Met name zorgwekkend is dat Google steeds minder succesvol lijkt in de strijd tegen de malware in zijn online app-winkel. In 2011 verwijderde het bedrijf nog 60 procent van de infectueuze apps, maar in 2013 werd slechts een kwart van de malware opgeruimd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Personalisatie-apps verdacht

Het meest verdacht blijken spelletjes en apps die bedoeld zijn om de smartphone van de gebruiker een wat persoonlijker karakter te geven. Met naam en toenaam worden genoemd: Wallpaper Dragon Ball, Finger Hockey en Subway Surfers Free Tips. Wallpaper Dragon Ball en Finger Hockey geven volgens onderzoekers de device ID van gebruikers door. Surfers Free Tips zou maakt gebruik van de trojan Air Push; die passeert de beveiligingsinstellingen van Android en abonneert gebruikers ongevraagd op betaalde diensten. Andere apps spelen GPS-coördinaten, adressenlijsten of communicatiegegevens van gebruikers door.

Ruime definitie van malware

De analyses zijn afkomstig van beveiligingsbedrijf RiskIQ, dat voor zijn onderzoek gebruik maakte van eigen webcrawlers die de apps downloaden en scannen. In de tellingen nam RiskIQ categorisch ook de apps mee die informatie doorspelen aan advertentienetwerken. Dergelijk apps doen dat formeel om adverteerders in staat te stellen gericht te adverteren, maar in de praktijk wordt vaak de hand gelicht met de regels op dat gebied en werken ze effectief als witwas-circuits voor onrechtmatig verkregen persoonsgegevens. RiskIQ onderzocht alleen Googles Play Store. Over de stand van zaken in Apple's AppStore heeft het weinig te melden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in