Overslaan en naar de inhoud gaan

McAfee: 'Hackers worden veelzijdig in 2014'

McAfee baseert zich op de ontwikkelingen in 2013, toen veel meer nieuwe malware werd ontdekt voor Android. In het tweede halfjaar van 2013 kwamen er bijna geen nieuwe pc-virussen en -wormen bij. De malware voor systemen onder Android groeide met 33 procent, zo stelt het bedrijf.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ransomware op Android

Volgens McAfee zullen gebruiker en Android device onprettig kennismaken met het fenomeen ransomware, venijnige software die de gegevens van de gebruiker versleutelt en dan meldt dat de terugvertaling alleen kan gebeuren nadat er betaald is. Die betaling kan - zo voorspellen de analisten van McAfee - ook worden geëist in de vorm van Bitcoins.

NFC als achterdeurtje

Er komen mogelijk pogingen om gegevens te ontvreemden via de Near Field Communication (NFC) functie, waarmee draagbare apparatuur over korte afstand draadloos kan communiceren met de buitenwereld. McAfee ziet NFC als een mogelijk achterdeurtje, waardoor gegevens weggesluisd kunnen worden. Dit gebeurt, nadat een virus zich in een legitieme app heeft genesteld. De gebruiker zal niet doorhebben dat er iets onoorbaars gebeurt, waarschuwt McAfee.

Buiten de zandbak

Een nieuwe bedreiging is malware die in staat is de 'sandbox' te omzeilen. Zo'n sandbox is een afgescheiden deel van een systeem, waar een binnengehaald programma eerst wordt gecontroleerd op mogelijke kwaadaardigheid. Zo lang die code in de sandbox loopt, gebeurt er niets verontrustend. Na overheveling van de sandbox naar het eigenlijke systeem, ontpopt het programma zich pas als malware.

Sportfestijnen

Volgens McAfee zullen hackers zich uitleven tijdens grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen die nu aan de gang zijn in Rusland en het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië (juni en juli). Speciaal voor die gebeurtenissen gemaakte phishingmails worden uitgestuurd om mensen hun persoonlijke gegevens te ontfutselen. Ook zullen meer DDoS-aanvallen worden gestart in die perioden.

Minder zwart/wit denken

Malware wordt vaak buiten de deur gehouden met behulp van een zwarte lijst. Alle afzenders op die lijst worden geblokkeerd. Daarnaast is er ook vaak een witte lijst, met adressen van afzenders die te vertrouwen zijn. McAfee waarschuwt voor deze aanpak, die een schijnzekerheid biedt. Er moet ook een grijze lijst komen van partijen die mogelijk mails met een kwaadaardige inhoud versturen. Via Big Data-analysetechnieken moeten die adressen worden bekeken om te zien of er inderdaad malware wordt meegestuurd. Zo ja, dan dient de zwarte lijst meteen ververst te worden.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in