Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabelsoort maakt verschil bij weren 4G-storing

De tv-signalen komen binnen via een coax-kabel, die bestaat uit een binnenkern en een geweven metalen mantel. Die mantel zorgt ervoor, dat stoorsignalen buiten worden gehouden. In de goedkopere kabel wordt gebruik gemaakt van een mantel die er een beetje uitziet als een netkousje. Als de signalen die van buiten komen sterk genoeg zijn, kunnen ze door die afscherming heendringen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dichtere afscherming

Draka heeft een proefopstelling gebouwd met twee soorten coax-kabels. De ene was gekocht bij de bouwmarkt en beschikt over een los geweven afscherming, de ander was een Draka Coax9 AD, die is voorzien van een dicht geweven metalen mantel. Over beide kabels werd een tv-signaal geleid, terwijl in de nabijheid volop over 4G werd gecommuniceerd. Alleen de losgeweven kabel had te kampen met storingen.

Zelfde frequenties

De draaggolf van 4G telefonie ligt in de 800 MHz-band en dat is ook het deel van het spectrum waar kabeltelevisiemaatschappijen gebruik van maken. Als twee signalen op dezelfde frequentie liggen, kan beïnvloeding optreden. Niet door het hele land is het storingspatroon gelijk, dat komt doordat de kabelmaatschappijen de tv-zenders op een eigen manier over de kanalen verdelen. Het kan dus voorkomen dat in de ene gemeente het signaal van Nederland 1 wordt weggedrukt door 4G, terwijl in een andere plaats niemand daar last van heeft.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in