Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Cees Links

Cybercriminelen zijn niet langer Quasimodo-type hackers die weggestopt op hun zolderkamertjes hun ergernis en frustratie ventileren door IT infrastructuren plat te leggen. Cybercriminaliteit anno 2014 is een goed georganiseerde business die niets vermoedende internetgebruikers misleiden met spam of phishing websites en erin slagen om niet alleen je bankrekeningen te plunderen maar ook je identiteit te stelen. Als ze willen nemen ze je hele leven over.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ze verdienen miljoenen euro’s met het afpersen van consumenten via ransomware, die je computer vergrendelt en een melding geeft dat er een bepaald bedrag betaald moet worden om het apparaat weer aan de praat te krijgen.

Professionele cybercriminelen vervangen de struikrovers en bankovervallers van vroeger, maar dan geraffineerder en ogenschijnlijk minder spectaculair. Ze opereren wereldwijd en de kennis om de cybercriminelen op te sporen schiet schromelijk tekort. De internationale samenwerking om internetcriminaliteit op te sporen komt maar moeizaam van de grond en daar maken de cybercriminelen gniffelend misbruik van.

En dat verklaart ook waarom het risico voor deze criminelen relatief beperkt is. Af en toe wordt zo’n bende opgerold door een internationale samenwerking met Europol en het Europese Cybercrime Centrum. Maar het blijft dweilen met de kraan open.

Dat de maximale straf nu kan oplopen tot 5 jaar strijdt nog steeds met het gemiddelde rechtsgevoel. Het is toch onvoorstelbaar dat deze professionele criminelen na amper aan paar jaar effectieve celstraf weer gewoon op straat staan, hun centen opnemen uit hun bankaccount op de Kaaimaneilanden en vrolijk weer mee aan de slag gaan? De impact die hun daden heeft op individuen en bedrijven is nauwelijks in te schatten, laat staan te compenseren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in