Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN schrapt nog eens 1500 tot 2000 banen

KPN schrapt tussen nu en 2016 nog eens 1500 tot 2000 banen. Dat maakte het telecombedrijf bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De ontslagronde volgt direct op de vorige, die in 2011 werd aangekondigd en 4650 arbeidsplaatsen kostte. Het totale banenverlies onder topman Eelco Blok komt daarmee op minstens 6000. Zijn voorganger Ad Scheepbouwer schrapte tussen 2005 en 2010 al meer dan 10.000 banen.

Ondanks de bezuinigingen van de afgelopen jaren leed KPN het afgelopen jaar onder de streep opnieuw een verlies, al was dat met 108 miljoen euro wel ruim de helft kleiner dan in 2012 (263 miljoen euro). De omzet daalde met een 14 procent tot 2,06 miljard euro. De resultaten zijn exclusief die van E-Plus, de Duitse dochter die KPN voor ruim 8,5 miljard euro wil verkopen aan Telefónica Deutschland.

Over heel 2013 lag de omzet 10 procent lager op 8,47 miljard euro. De nettowinst daalde met 6,7 procent tot 293 miljoen euro. KPN investeerde ruim 1,6 miljard euro, dat was 2,6 procent meer dan in 2012.

Zakelijke en mobiele markt vormen een probleem

Vooral de inkomsten uit mobiele telefonie stonden onder druk, net als die in de zakelijke markt. Daar stonden goede prestaties tegenover uit de verkoop van vaste telefonie, internet en televisie aan consumenten thuis, aldus KPN.

Aan het verlies van klanten en marktaandeel is volgens KPN wel een einde gekomen, mede dankzij de forse investeringen die het bedrijf de laatste jaren heeft gedaan in zijn netwerk en producten. "We hebben nu een sterk fundament gelegd en verwachten dat de financiële resultaten stabiliseren richting het eind van het jaar 2014'', zei topman Eelco Blok.

Daarbij hoopt KPN onder meer op dividend uit het belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland dat het verkrijgt als de verkoop van E-Plus doorgaat. Dat is afhankelijk van toestemming van de Europese Commissie, die naar verwachting medio mei met haar oordeel komt. Als de transactie doorgaat, zal KPN ook zelf weer dividend gaan uitkeren. De aandeelhouders kunnen dan over 2014 een winstuitkering van 7 cent per aandeel tegemoetzien.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in