Overslaan en naar de inhoud gaan

Aflopen patent kan 3D-printrevolutie verder aanjagen

Patent US 5597589 A beschrijft een methode om verneveld materiaalpoeder met behulp van een laser vast te sinteren, en het verliep gisteren. De beschreven technologie, selectieve laser sintering (SLS), werd tot dusverre alleen gebruikt in professionele 3D-printers die, gebouwd op bestelling, al gauw zo'n anderhalve ton of meer kosten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar waarnemers verwachten dat die kostprijs nu flink omlaag kan gaan als enthousiastelingen en startups er, niet gestoord door advocaten, hun creativiteit op los zullen laten. Een vergelijkbare ontwikkeling lag immers ten grondslag aan de huidige 'verhuishoudelijking' van het 3D-printen op basis van het plaatselijk doen smelten en stollen van thermoplastische kunststoffen (fused deposition modeling of 'FDM'), constateert Graham Templeton in een artikel op de site ExtremeTech.

Nog jaren knutselen en experimenteren

De belangrijkste voordelen van sintering boven thermoplastisch afzetten zijn precisie en de mogelijkheid om veel weerbarstiger materialen te verwerken. SLS zou behalve plastics ook metaal, keramiek en zelfs glas aankunnen, waarmee 3D-printen opeens een veel breder toepassingsgebied aan zou kunnen. Voordat er SLS-printers op de markt komen die, net als de huidige FDM-printers, binnen het economisch bereik liggen van hobbyisten en doe-het-zelvers, hebben de 3D-startups die zich er op zullen storten, nog wel heel wat hobbels te overwinnen. Het verlopen patent, in 1997 gevestigd door de University Of Texas, beschrijft namelijk alleen de meest basale beginselen van de techniek. Om die toe te leren passen en te verfijnen zullen jaren van knutselen en experimenteren nodig zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in