Overslaan en naar de inhoud gaan

23-jarige Rus claimt software Target-hack

De malware die gebruikt werd bij de diefstal van de gegevens van 40 miljoen creditcards, afgelopen december bij Target, is het werk van een 23-jarige Rus, aldus onderzoeksbureau IntelCrawler. De Rus zegt dat zijn beveiligingssoftware door anderen is omgebouwd tot hackinggereedschap.
Target
© Target
Target

IntelCrawler is een bedrijf in Los Angeles dat is gespecialiseerd in het uitkammen van met wachtwoorden beveiligde hackersfora. Zo achterhaalden ze de maker van de BlackPOS (point-of-sale) malware, ook bekend als Kartoesja, de 23-jarige Rus Rinat Shabayev. Die koos eieren voor zijn geld en verklaarde voor de Russische nieuwssite Lifenews.ru dat zijn software bedoeld is 'voor beveiliging', dat hij programmeren 'erbij doet' en dat hij werk zoekt.

Target meldde half december dat de credit- en debetcardgegevens van 40 miljoen klanten waren gestolen, inclusief beveiligingscode. Amerikaanse kaarten werken met een magneetstrip en zijn daardoor eenvoudiger te hacken dan hun Europese tegenhangers. Het bedrijf kreeg veel kritiek omdat het de diefstallen veel later meldde dan het ze zelf ontdekt had. Daarna werd het nog erger: van 70 miljoen klanten bleken de naam- en adresgegevens gecompromitteerd.

Het is onwaarschijnlijk dat Shabayev de aanval op Target zelf heeft uitgevoerd; zijn programma is zeker 40 keer verkocht en door een van de kopers ingezet tegen het Amerikaanse warenhuis. Opmerkelijk genoeg konden de aanvallers blijkbaar vanuit Targets centrale netwerk 2 weken lang bij alle kassacomputers. Daar worden de creditcardgegevens tijdelijk onversleuteld in het geheugen gehouden, waar de malware ze oppikt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in