Overslaan en naar de inhoud gaan

DigiD's van 150 Amsterdammers gehackt

Logius, de overheidsdienst waar de ICT-activiteiten van het Rijk zijn ondergebracht, heeft dit bevestigd, zo meldt De Volkskrant . De hackers konden de bankrekeningnummers van de slachtoffers wijzigen waardoor uitkeringen en toeslagen naar hen werden overgemaakt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Logius speelt het probleem voornamelijk in postcode 1102, in Amsterdam Zuid-Oost. De zaak is in onderzoek bij de politie, de Sociale Verzekeringsbank, het UWV en de Belastingdienst. Hoeveel geld is gestolen, is nog niet duidelijk. De politie zou bovendien aan de getroffen bewoners hebben verteld dat de fraude groter is en zeker 400 mensen heeft getroffen. Dat klopt niet, volgens Logius.

Logius heeft een groot aantal DigiD’s rond de kerstdagen geblokkeerd in verband met deze fraude. De dienst zegt dat de problemen te maken hebben met de slechte postbezorging in Amsterdam Zuid-Oost. Er zouden ook creditcards onderschept worden in dit deel van Amsterdam. PostNL zegt van niets te weten.

Fraudegevoelig

DigiD is al eerder zeer fraudegevoelig gebleken. Criminelen onderscheppen wachtwoorden die per post worden verstuurd en sluizen vervolgens geld weg, afkomstig van de overheid. De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer liet al in 2011 zware kritiek horen op de overheid die veel te nonchalant omging met de veiligheid van DigiD en de slachtoffers van fraude daarmee.

De overheid meldde vorige maand wel te werken aan een nieuwe ‘elektronische identiteit’(eID), waar een veiliger DigiD deel van uitmaakt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in