Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bitnets big business voor hackers'

De malware-verspreidende advertenties stonden gedurende vier dagen op de home page van Yahoo en zouden mogelijk twee miljoen pc's in Europa hebben geïnfecteerd. Volgens een door de BBC geraadpleegde specialist van het beveiligingsbedrijf Light Cyber getuigt de software van een zorgvuldige aanpak, waarmee in potentie een groot netwerk mogelijk is. De makers zouden behoorlijk ver zijn gegaan in het zo efficiënt mogelijk benutten van het bij de pc-gebruikter af te snoepen processorvermogen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het creëren van grids die op zoek gaan naar nog niet geclaimde bitcoin-codes, 'bit-nets' zou een lucratieve activiteit zijn. De opbrengst zou zo'n 50 bitcoins per dag (ca 45.000 euro) kunnen belopen.

Elk uur 27.000 PC's geinfecteerd

Yahoo heeft de besmetting bevestigd, maar zegt geen indicatie te kunnen geven van de omvang van de uiteindelijke verspreiding in Europa. Wel meent Yahoo te kunnen stellen dat gebruikers in Noord- en Zuid-Amerika en Azië sowieso niet zijn getroffen. Het Nederlandse bedrijf Fox-IT schat dat de advertenties zo lang ze online waren elk uur omstreeks 27.000 PC's hebben kunnen infecteren. Dat zou dan uiteindelijk geresulteerd kunnen hebben in een bitnet met een omvang van omstreeks 2 miljoen pc's.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in