Overslaan en naar de inhoud gaan

T-Mobile mag Spotify en Youtube in trein blokkeren

Wie geregeld met de trein reist, kent het probleem uit ervaring; er is gratis internet van T-Mobile, maar in de praktijk heb je er meestal weinig aan want de beschikbare bandbreedte is allang en breed opgesoupeerd door de vele medereizigers die ongegeneerd giechel-video of stampmuziek zitten te streamen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Opschalen van de bandbreedte is voor T-mobile geen optie, want het wifi-net in de trein pikt z'n internet zelf weer 'uit de lucht' via het 3G (soms wellicht 4G), net waar de trein doorheen raast.

Netneutraliteit niet in het geding

Om reizigers die in de trein willen werken en even e-mail, Dropbox, Evernote of Wikipedia nodig hebben, een aanvaardbare connectiviteit te kunnen bieden wil T-mobile veel gebruikte pret-streams blokkeren. Maar daarbij zat tot dusverre wel een dikke juridische beer op de spoorlijn: in Nederland is het internet-aanbieders in principe verboden bepaalde sites of online-diensten te blokkeren. Dat volgt uit de regelgeving op het gebied van netneutraliteit: de internetprovider moet diensten die hetzelfde zijn ook op dezelfde manier behandelen.

Maar op dat gelijke monniken, gelijke kappen-beginsel blijkt nu volgens de ACM toch wel een uitzondering mogelijk te zijn, als dat bijvoorbeeld nodig is om `filevorming' op het netwerk te voorkomen. Voorwaarde is dan wel dat het blokkeren categorisch gebeurt; als Spotify en Youtube worden geblokkeerd, dan zal T-Mobile ook andere muziek-streams en videodiensten moeten tegenhouden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in