Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe groen is een netwerk?

"Gebruikers van cloud zien soms een prachtige manier om geld te besparen, door hun gegevens in een datacentrum te verwerken waar de kosten veel lager liggen. Ze vergeten alleen dat die gegevens daar wel heen gebracht moeten worden over een netwerk. Wat dat kost? Dat weten we eigenlijk niet", zegt assistent professor dr. Paola Grosso van de Universiteit van Amsterdam.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Inzicht in de kosten

Om een antwoord te kunnen geven op de vraag hoeveel datatransport kost, is onderzoek nodig. Met de resultaten van zo'n onderzoek kunnen meer verantwoorde keuzes worden gemaakt. "Nu wordt alleen gekeken naar het meest efficiënte netwerk in de toekomst kunnen we ook het groenste netwerk selecteren", aldus Grosso.

Vragen

Om een uitspraak te kunnen doen over de gebruikskosten van een netwerk zal een aantal vragen moeten worden beantwoord. het gaat dan om:

  • hoeveel verbruikt de netwerkapparatuur?
  • is er verschil tussen gebruik in ruste en in de actieve stand?
  • hoeveel apparatuur zit er in het netwerk?

Bij een intern netwerk zal zo'n berekening redelijk rechttoe, rechtaan kunnen zijn. Het is bekend welke apparatuur aanwezig is en hoe een route voor datatransport verloopt. Grosso: "De beheerder kan die route eigenlijk zelf instellen, zeker als de topologie van het netwerk niet al te complex is. Anders wordt het, wanneer van een extern netwerk gebruik wordt gemaakt."

Gecompliceerde routes

Een extern netwerk is ondoorzichtig, omdat niet bekend is welke route de gegevens volgen. "Internet is een mooi voorbeeld. Als je gegevens vanuit Amsterdam naar Boston stuurt, heb je ruwweg een idee van het aantal hops daartussen. Theoretisch, althans, want even zo goed kunnen de data via een heel andere route, bijvoorbeeld via Tokyo, worden verstuurd", zegt Grosso.

Misvatting

Veel cloudgebruikers hebben eigenlijk geen idee van de kosten die datatransport met zich meebrengt. "Het idee bestaat, dat de netwerkkosten niet veel voorstellen, dat ze verwaarloosbaar zijn bij de kosten van het hele datacentrum. Toch kan het gebeuren, dat lokale verwerking – in een prijzig datacentrum – goedkoper is dan het transporteren van de data naar een goedkoop datacentrum. En dat willen we graag weten, vandaar dat het onderzoek wordt gedaan". aldus Grosso.

Samenwerking

Het onderzoek van de UvA staat niet op zichzelf, waar mogelijk wordt samengewerkt met andere partijen, zoals de Software Improvement Group (SIG) en SURFsara, beide ook uit Amsterdam.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in