Overslaan en naar de inhoud gaan

Vinding vertienvoudigt prestaties glasvezel

De lichtpulsen van een laser die informatie door een glasvezel sturen, hebben geen perfecte rechthoekige vorm. Daardoor moet er enige afstand zijn tussen de pulsen om te voorkomen dat ze elkaars vorm verstoren. Deze afstand is het grootste obstakel bij het verhogen van de capaciteit van glasvezelcommunicatie.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne hebben een manier gevonden om de vorm van de pulsen te verbeteren. Ze ontwierpen een nieuwe 'frequentiekam' die de pulsen meer het rechthoekiger karakter geeft van de ideale Nyquist sinc pulsen, een heilige graal voor optische onderzoekers.

Pulsen dichter op elkaar

Door de verbeteringen kunnen pulsen veel dichter op elkaar worden verstuurd, omdat zij als het ware als puzzelstukjes in elkaar passen. De winst is een verhoging van de capaciteit met een factor 10. De aanpassing heeft bovendien als voordeel ook te werken met de huidige generatie glasvezels, in tegenstelling tot veel andere verbeteringen aan de efficiency van signaaloverdracht waarvoor de bekabeling vervangen moet worden. Dan is de verbetering een kostbare aangelegenheid.

Voor het aanpassen van de pulsvorm is het slechts nodig de repeaters te vervangen die op gezette afstanden in lange kabelnetten staan om het signaal te versterken. De onderzoekers hebben hun werk gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in