Overslaan en naar de inhoud gaan

Anonymous-hacker veroordeeld tot tien jaar

Jeremy Hammond brak in op duizenden computers, en werd uiteindelijk veroordeeld wegens het hacken van de servers van Strategic Forecasting (Stratfor), een leverancier van geopolitieke informatie. Bij de inbraak werden onder andere e-mails en creditcardgegevens buitgemaakt. De creditcards werden gebruikt om 700.
rechter hamer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

000 dollar aan goede doelen te schenken; de mails gingen naar Wikileaks omdat eruit bleek dat medewerkers van Stratfor het niet zo nauw namen met fatsoen in hun uitlatingen over hun onderzoeksobjecten. De reputatie van het bedrijf liep een flinke knauw op.

Geen Edward Snowden

De rechter hechtte weinig waarde aan de door de verdediging geopperde mogelijkheid dat Hammond, die opdrachten ontving van de eerder opgepakte Anonymous-leider "Sabu", in feite voor de FBI werkte. De zaak heeft veel beroering gewekt; medestanders als Richard Stallman van de Free Software Foundation hebben hun invloed aangewend om te pogen de rechter te overtuigen van het nobele karakter van de inbraken. Dat mocht echter niet baten; de rechter zag in Hammond een Robin Hood noch een klokkenluider en veroordeelde hem op basis van de steeds uitgebreider toegepaste Computer Fraud and Abuse Act tot 10 jaar gevangenisstraf. Hammond zei in een reactie ervan overtuigd te zijn dat hij tot voorbeeld wordt gesteld om andere 'politieke hacktivisten' te ontmoedigen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in