Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandstofcel in serverrack maakt noodstroom overbodig

Methaanbrandstofcellen zijn al in opkomst als centrale noodstroomvoorziening, maar gedistribueerde toepassing op rackniveau is, voor zo ver bekend, nog niet eerder uitgeprobeerd. Door brandstofcellen op te nemen in de racks zelf denkt Microsoft flink te kunnen besparen op de doorgaans kostbare infrastructuur voor de elektriciteitsvoorziening in z'n datacenters.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Er is veel minder bedrading nodig en de hele noodstroomvoorziening kan achterwege blijven. Want als een brandstofcel hapert, blijft het effect beperkt tot die ene serverkast, wat een futiel ongemak is in vergelijking met een stroomstoring, die potentieel een heel datacenter plat zou kunnen leggen.

Gaspijpen aanleggen

Brandstofcellen en zetten methaan ('aardgas')`- zonder tussenkomst van vuur of bewegende mechanismen zoals turbines - om in elektriciteit. Dat gebeurt in een keramische elektroliet, waaraan het brandstofgas met atmosferische zuurstof katalytisch wordt omgezet in 'schone' kooldioxide en water. In plaats van de electriciteitsinfrastructuur zal nu wel een nieuwe infrastructuur van gaspijpen nodig zijn, maar die is aanzienlijk goedkoper dan al het koperdraad, de UPS's, de schakelcircuits en de generatoren in een traditioneel datacenter. Het experiment zal plaatsvinden in Cheyenne (Wyoming), waar Microsoft voor 35 miljoen dollar (eerste fase) een datacenter bouwt op het terrein van een verwerkingsbedrijf dat methaan genereert door fermentatie van afval. Hoe Microsoft het experiment denk in te richten, staat beschreven in een whitepaper.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in