Overslaan en naar de inhoud gaan

Commercieel PR-bureau corrumpeert Wikipedia

De betreffende artikelen gaan onder meer over .com-bedrijfjes, kleine financiële instellingen, auteurs, musici en medische zorgverleners of producten en hebben onveranderlijk een lovende of bewonderende toon. Onderzoek door gevestigde redacteuren uit de Wikipedia-gemeenschap heeft de betreffende artikelen kunnen herleiden tot opdrachtwerk van het Amerikaanse WiKi-PR. Wiki-PR zou honderden fake-accounts met redactiestatus hebben aangemaakt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zo'n 250 daarvan zijn inmiddels geïdentificeerd en buiten werking gesteld, zo meldt BBC via z'n website.

Een 'serieus probleem'

Het met promotionele oogmerken schrijven of redigeren van Wikipedia-lemma's is binnen de voorwaarden voor deelname aan het crowdsourcing-project ten strengste verboden. "Ons doel is het bieden van neutrale, betrouwbare informatie voor onze gebruikers, en alles wat dat bedreigt is een ernstig probleem" stelt executive editor Sue Gardner van de Wikimedia Foundation tegenover journalisten.

Directeur Jordan French van Wiki-PR liet in reactie op vragen van BBC weten dat de 'PR' in zijn bedrijfsnaam eigenlijk niet klopt en dat zijn bedrijf zich slechts met onderzoek en tekstproductie bezighoudt: "We onderzoeken het onderwerp en schrijven er zorgvuldig gedocumenteerde artikelen over. (..) We zijn een integraal onderdeel van het weefsel van Wikipedia en (we zijn) nuttig waar vrijwilligers bepaalde onderwerpen door gebrek aan interesse of tijd niet afdoende kunnen bestuderen, beschrijven of documenteren, of de pagina niet goed kunnen onderhouden."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in