Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwerp uw virtual desktop infrastructure niet te krap!

Dat blijkt uit een publicatie van TechTarget, dat op de Interop-conferentie een aantal cijfers uit de praktijk optekende.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Houd rekening met 'lawaaierige buren'

Eén van de waarschuwingen die uit de ervaringscijfers te destilleren valt, is dat men er goed aan doet rekening te houden met ‘lawaaierige buren’. Lawaaierige buren zijn in dit verband toepassingen van medewerkers die een zo zware belasting van netwerk en servers uitlokken, dat collega’s daar bij hun werkzaamheden onder te lijden hebben. Beheerders moeten niet verbaasd zijn als een medewerker een applicatie in stelling weet te brengen die 500 tot 600 IOPS (input-output operations per second) veroorzaakt. Inzicht in piekbelastingen en de verdeling daarvan over de dag is cruciaal om een goed werkende virtual desktop infrastucture te kunnen aanbieden.

Opslagbehoefte kan snel groeien

De hoeveelheid schijfruimte die een gebruiker nodig heeft, kan bovendien snel groeien: VMware, één van de meest populaire aanbieders van VDI-software - maakt voor zijn interne VDI-implementatie melding van een groei van 1 gigabyte per gebruikersprofiel per week. Die groei is wel in te dammen door voor niet-persistente virtuele desktops te kiezen, of door het profiel periodiek te schonen, maar gebruikers worden er meestal niet blij van wanneer daarmee hun persoonlijke instellingen verdwijnen.

Kosten van opslag relatief hoog

In samenhang hiermee doet men er goed aan voldoende budget uit te trekken voor opslag. Waar desktopvirtualisatie in de regel wel zorgt voor besparingen op de cliënthardware, het onderhoud daarvan en het energieverbruik, moet men wel rekening houden met stijgende kosten van opslag. Dat geldt te meer waar opslag op schijfsystemen van rekencentrumkwaliteit duurder is dan opslag op pc-schijven. Bij budgettering moet men er rekening mee houden dat opslag ruim 40 procent van de totale kosten van de VDI-oplossing uitlokt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in