Overslaan en naar de inhoud gaan

Franse gendarmerie bespaart 40 procent met open source

De Franse Gendarmerie is al jaren bezig met open source. Dat begon in 2004 met de overstap naar OpenOffice - als alternatief voor Microsofts Office-suite. In 2006 ging de gendarmerie over op de webbrowsers Firefox en de e-mailclient Thunderbird van Mozilla. En sinds 2008 wordt gewerkt aan de vervanging van Windows door Ubuntu Linux.
Linux Tux

Op dit moment werken 37.000 van de politiedesktops op Ubuntu Linux. Nu binnenkort de laatste - niet nader benoemde - obstakels voor de inzet van Ubuntu Linux worden weggenomen kan de gendarmerie voortvarend aan de slag met de resterende 35.000 desktops. De migratie daarvan moet voor de zomer van 2014 zijn afgerond.

Directe en indirecte voordelen

Uit budgettair oogpunt een goede zaak, constateert Dumond, want de kosten van aankoop, beheer en onderhoud van de desktops daalt door de inzet van open source met 40 procent. Dat is deels te danken aan het wegvallen van de licentiekosten, maar ook de kosten van beheer blijken lager uit te vallen.

De indirecte voordelen zijn wellicht nog groter, stelde Dumond. Het voordeel dat niet afhankelijk zijn van commerciële softwareleveranciers oplevert, is niet in geld uit te drukken, zei Dumond. Hij had daarbij met name de grotere flexibiliteit bij het naar eigen inzichten en behoeften inrichten van de IT-governance op het oog.

Niet alles is koek en ei

De inzet van Linux is omstreden. Verschillende pilots bij overheidsorganisaties, ook in Nederland, zijn stopgezet. Daarbij lijkt met name een rol te spelen dat de betreffende organisaties niet in staat blijken om de obstakels weg te werken; die bestaan in de regel uit het niet-beschikbaar zijn van één of enkele bedrijfskritische applicaties voor open source.

De ervaring van de Franse gendarmerie wijst erop dat het zeer de moeite waard is toch naar alternatieven te zoeken. Dat bleek eerder overigens ook in de stad München, die eveneens de kosten weet te verlagen met een opensourceprogramma.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in