Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle versnelt database met factor 1000

CEO Larry Ellison onthulde gisteren de 'in-memory option' van de database Oracle 12c die in juli werd geïntroduceerd. Door de hele database - of de meest gebruikte gegevens daarin - te laden in het werkgeheugen, worden de trage lees- en schrijfacties naar de opslag vermeden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De grootste winst van de in-memory option komt echter van de manier waarop de gegevens in de database worden geplaatst. Oracle maakt daartoe een combinatie van rij- (row) en kolom- (column) gebaseerde technologie. Traditionele relationele databases zijn rijgebaseerd. In speciale gevallen wordt een kolomaanpak toegepast, die het uitvoeren van bepaalde zoekopdrachten (queries) versnelt. In beide gevallen worden steeds wel 10 tot 20 indexen aangemaakt voor analytische toepassingen. Het opbouwen van die indexen zorgt voor de grootste vertraging Door de rij- en kolomgebaseerde aanpakken te combineren kan het opbouwen van die analytische indexen achterwege blijven. Daardoor wordt een snelheidswinst van een factor 100 tot 1000 gerealiseerd.

3 stappen

Volgens Ellison gaat het in gebruik nemen van de in-memory option in 3 eenvoudige stappen. Eerst moet worden ingegeven hoeveel geheugen de database mag gebruiken, dan geeft de gebruiker de tabellen aan die 'in-memory' moeten komen en vervolgens kunnen de indextabellen worden weggegooid.

Voor applicaties maakt het volgens Ellison niet uit of ze gebruik maken van een traditionele of in-memory database. Ook maakt het niet uit of de database geografisch op verschillende plekken wordt gehost. De in-memory database kan goed overweg met verschillende vormen van redundante systemen en backup.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in