Overslaan en naar de inhoud gaan

Wifi krijgt goedkoper broertje

De nieuwste variant van IEEE 802.11 krijgt volgletters ah en het is vooral bedoeld voor The Internet of Things (IoT). Apparaten en apparaatjes krijgen een eigen plekje op internet en hebben dus behoefte aan een communicatiekanaal. Een volwaardige wifi-aansluiting, op 2,4 GHz en met een bereik van honderden meters is dan teveel van het goede. De 900 MHz-band is overigens in de VS ruimer beschikbaar dan in Europa.
Business
Shutterstock
Shutterstock

GSM in de VS zit op de 800 MHz, in Europa is een aardig deel van het 900 MHz-spectrum al in gebruik voor GSM. De nieuwe wifi zal in een hogere band gaan zitten dan de Europse GSM, dus boven de 920 MHz.

Beperkte variant

Bij IoT zijn de te overbruggen afstanden niet zo groot en volstaat een zendontvanger met een beperkt vermogen. Het nieuwe protocol wordt wel een concurrent van reeds bestaande draadloze verbindingen met een klein bereik, zoals Z-wave en Zigbee.

Besluitvorming

IEEE 802.11ah wordt gemaakt door een groep deskundigen, die onder leiding straat van een vertegenwoordiger van processorfabrikant Qualcomm. De overige leden zijn werkzaam bij bedrijven zoals Broadcom, Huawei, Intel, LG, Marvell, NEC, Samsung, en ZTE. "We werken aan wat we de sub-GHz standaard noemen en we verwachten er heel veel van", zegt Adam Lapede, senior director product management van Qualcomm. De eerste draft van de nieuwe standaard komt deze maand al in stemming, zo verwachten de betrokkenen.

Besparingen

De voorgestelde nieuwe standaard werkt over koste afstanden met een niet al te hoge bitrate. De draadloze routers kunnen daarom relatief goedkoop worden gemaakt. Ook de draadloze modules van de apparatuur hoeven niet veel te kosten. In de traagste uitvoering heeft een verbinding volgens 802.112ah een bandbreedte van 150 kilobit per seconde, en dat is volgens de ontwerpers voor veel toepassingen ruim voldoende.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in