Overslaan en naar de inhoud gaan

Contactloos betalen wereldwijd fenomeen

ABN Amro, ING en Rabobank beginnen maandag een proef voor betalen via de smartphone. Ongeveer 1000 mensen uit Leiden proberen de nieuwe betaaldienst 3 maanden lang uit bij circa 150 winkels en horecagelegenheden in het centrum van de stad. Na afloop van de testperiode bepalen de banken afzonderlijk of en hoe het mobiel betalen een landelijk vervolg krijgt. Om de nieuwe toepassing mogelijk te maken, werken de drie banken samen met KPN, Mastercard en de gemeente Leiden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Volgens Mastercard, eigenaar van het betaalmerk Maestro, bestaat de mogelijkheid van contactloos betalen inmiddels in 56 landen, waaronder bijna 30 staten in Europa.

Het concern maakt contactloos betalen mogelijk met creditcards, betaalpassen en, in toenemende mate, met smartphones. Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening. Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden.

Meer vormen van contactloos betalen getest

ABN Amro houdt gelijktijdig ook een proef met contactloos betalen door middel van een bankpas. Deze is aan 60.000 klanten van de bank toegestuurd en kan in dezelfde winkels in Leiden worden gebruikt, alsmede op luchthaven Schiphol. De rest van de ABN-klanten ontvangt vanaf begin november de nieuwe betaalpas wanneer hun oude pas aan vervanging toe is.

Ook ING heeft aangekondigd binnenkort contactloos betalen met een bankpas in te voeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in