Overslaan en naar de inhoud gaan

Anonimiteit Tor-gebruikers wordt wankel

Onderzoekers van Georgetown University en het US Naval Research Laboratory maakten dat duidelijk in een presentatie voor het Max Planck Instituut ruim een maand geleden. De informatie hierover is echter pas nu doorgedrongen nadat die op de site Cryptome werd geplaatst.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Gebruikers kunnen hun IP-adres verbergen met Tor-netwerken doordat het verkeer via verschillende knooppunten loopt; systemen verspreid over de wereld. Het eindpunt, de Tor-exitnode, weet niet wat het IP-adres is van de gebruiker doordat het alleen het IP-adres van het laatste knooppunt ziet.

95 procent kans op identificatie

De onderzoekers geven aan dat de identiteit van sommige gebruikers met een zekerheid van 95 procent vastgesteld kan worden. Daarvoor moet een aanvaller wel een knooppunt in handen hebben. Naarmate hij meer knooppunten onder controle heeft, wordt het makkelijker de identiteit van de gebruiker te vinden. Zo kan het verkeer tussen de knooppunten hiervoor gecorreleerd worden. Deze methode vereist wel kennis en middelen.

Makkelijker kan ook

Het kan ook makkelijker volgens de onderzoekers. Daarvoor moet de aanvaller dezelfde bandbreedte aanbieden als andere vrijwilligers op de Tor-netwerken doen. De kans dat iemand met een normaal Tor-gebruik binnen 3 maanden geïdentificeerd wordt, is dan 50 procent. Binnen een half jaar is die kans zelfs 80 procent.

Bij BitTorrent verloopt de identificatie veel sneller. Een gebruiker die via Torrennetwerken 1 maand bestanden uitwisselt, kan al geïdentificeerd worden.

De onderzoekers presenteren hun bevindingen nogmaals in november tijdens de Conference on Computer and Communication Security (CCS) in Berlijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in