Overslaan en naar de inhoud gaan

Ballmer: ... meeste spijt van Vista ...

Ballmer beantwoordt de vraag van Foley in het interview niet ronduit met "Vista!". "Ik heb de kans gekregen om veel vergissingen te maken", zegt Ballmer. En wat dan boven komt drijven, is afhankelijk van de periode waar je op focust. Maar uiteindelijk heeft hij het meeste spijt van de manier waarop de ontwikkeling van Windows Vista is aangepakt. Daarbij doelt hij met name op de beslissing om na drie jaar ontwikkelen opnieuw te beginnen.
Microsoft-CEO Ballmer
© Microsoft
Microsoft

("the loopedy-loo that we did that was sort of Longhorn to Vista", zo drukt Ballmer het uit). Overigens lijkt Ballmer meer in te zitten met de effecten die dat had op Microsofts ontwikkelafdeling dan met het lange uitstel dat het gevolg was, het tegenvallende resultaat van het ontwikkelwerk en de lauwe ontvangst van het besturingssysteem.

Het interview levert verder geen verrassingen op. Ja, Ballmer is erg trots op zijn rol bij het ontstaan van de pc-industrie, ja, Ballmer vindt nog steeds dat Microsoft ook hardware moet verkopen, nee, Microsoft schrijft de consumentenmarkt niet af omdat consument en werknemer/professional nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn, en ja, het besluit om te vertrekken is in goede harmonie en op zijn eigen initiatief genomen.

Aanwijzingen voor gedwongen vertrek

Verschillende analisten denken - los van het interview - dat dat niet het geval is. Ze denken dat in de raad van bestuur de onvrede ten top steeg toen Microsoft een verlies van 900 miljoen dollar op de Surface RT moest nemen. In combinatie met een weinig enthousiast onthaal van Windows 8 zouden de mededirecteuren tot de conclusie zijn gekomen dat Ballmer het contact met de markt kwijt is, en dat het voor hem tijd wordt om op te stappen.

De analisten zien zich in deze analyse gesterkt door het feit dat er geen opvolger is. In normale situaties bereidt men de overdracht zorgvuldig voor, en worden het vertrek en de opvolger tegelijkertijd bekendgemaakt. Dat dat bij Microsoft niet het geval is, wijst erop dat Ballmers vertrek geforceerd is. Maar in het analistenwereldje heerst op dit punt geen eensgezindheid. Er zijn er ook die denken dat Ballmers vertrek een normale afronding is van de reorganisatie die Microsoft eerder in gang zette, en dat Ballmers verklaring hout snijdt, dat je een CEO beter aan het begin dan halverwege zo'n transformatie kunt vervangen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in