Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestbetaalde topvrouwen VS vaak actief in IT

Vrouwen met topfuncties bij grote Amerikaanse bedrijven verdienen gemiddeld 18 procent minder dan hun mannelijke collega’s. Maar de IT vormt een positieve uitzondering.
Oracle, Safra Catz
© Oracle
Oracle

De bestbetaalde vrouwelijke topmanagers zijn veelal actief in de IT. Dat blijkt uit de Standard & Poor’s 500 Index, een onderzoek van persbureau Bloomberg onder de vijfhonderd grootste bedrijven. Van de vijf best betaalde werknemers bij deze vijfhonderd bedrijven, dus 2500 in totaal, is slechts 8 procent vrouw. Deze 198 vrouwen verdienden gemiddeld 5,3 miljoen dollar (4 miljoen euro).

Eerder regel dan uitzodering

De bestbetaalde vrouw in 2012 was Safra Catz, CFO bij Oracle met 51,7 miljoen dollar. Catz verdient meer dan veel mannelijke topmanagers, waaronder Steve Ballmer bij Microsoft. Maar haar vergoeding bedraagt maar de helft van wat haar baas Larry Ellison verdient. Ellison is dan ook de bestbetaalde CEO in de Verenigde Staten. Op de tweede plaats van bestbetaalde Amerikaanse topvrouwen staat Marissa Mayer van Yahoo met 36,6 miljoen dollar. Zij krijgt eveneens meer uitbetaald dan gebruikelijk is in de IT. “Maar deze twee topvrouwen zijn eerder de uitzondering op de regel”, aldus Bloomberg.

Zes vrouwen uit IT in ranglijst bestbetaalde topvrouwen

In de top20 van bestbetaalde topvrouwen in de Verenigde Staten staan maar liefst zes vrouwen die actief zijn in de IT-branche. Naast Catz en Mayer gaat het om Virginia Rometty (IBM) met een salaris van 16,2 miljoen dollar, Margaret Whitman (HP) – goed voor 15,4 miljoen dollar, Renee James (General Manager Software bij Intel) met een inkomen van 15,3 miljoen dollar en Ursula Burns (Xerox) met een salaris van 13 miljoen dollar.

Sheryl Sandberg, chief operating officer bij Facebook, denkt dat vrouwen door gebrek aan steun op de werkvloer minder snel geneigd zijn om te vragen om salarisverhoging en promotie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in