Overslaan en naar de inhoud gaan

'PRISM kost cloudbedrijven VS 21,5 tot 35 miljard dollar'

Dat heeft de Information Technology and Innovation Foundation laten berekenen. De publicatie volgt kort op een openbaar debat over deze kwestie die de Washingtonse denktank eind vorige maand organiseerde.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het rapport constateert dat de Europese aanbieders, liefst met wat hulp van hun overheid, stevig concurreren om een zo groot mogelijk deel te pakken van de cloudmarkt. Daarbij schuwden ze al niet met verwijzingen naar de US Patriot Act twijfels te zaaien rond de veiligheid van gegevensopslag bij Amerikaanse cloudleveranciers. Het uitlekken van NSA's PRISM-programma is koren op de molen van concurrenten die zich beter wensen te positioneren door vrees, onzekerheid en twijfel bij potentiële klanten van Amerikaanse bedrijven aan te wakkeren.

Schade 10 tot 20 procent

Op basis van onderzoek van de Cloud Security Alliance naar veranderingen in de houding ten opzichte van Amerikaanse cloudleveranciers na het bekend worden van PRISM schat de Information Technology and Innovation Foundation dat de Amerikaanse cloudleveranciers door de ophef 10 tot 20 procent van hun omzet zullen zien verdampen. Dat komt neer op een schadepost die kan oplopen van 21,5 tot 35 miljard dollar tussen 2014 en 2016.

Meer duidelijkheid, internationale transaprantie vereist

Onder deze omstandigheden kan de Amerikaanse cloudindustrie niet effectief concurreren met de buitenlandse, concludeert de Information Technology and Innovation Foundation. De denktank adviseert de Amerikaans overheid duidelijkheid te scheppen over de toegang tot gegevens en wat ze zich daarbij wel en niet permitteert. Ook zouden bedrijven die aan het programma mee (moeten) werken, de mogelijkheid moeten krijgen meer details vrij te geven over het soort gegevens dat de overheid van hen wenst te ontvangen. Daarnaast zou de Amerikaanse overheid zich hard moeten maken voor internationale transparantie over wat bedrijven in de VS en in andere landen moeten delen met hun overheden.

De Information Technology and Innovation Foundation heeft zijn rapport op zijn website gepubliceerd onder de titel How Much Will PRISM Cost the U.S. Cloud Computing Industry ?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in