Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN weigert tarieven te verlagen

Toezichthouder ACM maakte eerder vandaag bekend dat de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het doorgeven van telefoongesprekken per 1 september moeten worden verlaagd. Daar zou de consument volgens de ACM uiteindelijk van gaan profiteren. Aanbieders mogen straks voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer 1,019 cent per minuut berekenen. Nu is dat nog 2,4 cent.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ook vaste telefonie

Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief van 0,37 cent naar 0,108 cent per minuut. "Wij gaan in beroep. Ze verplichten ons om onder de kostprijs te leveren. Wij zijn van mening dat de ACM dit niet kan eisen", aldus de KPN-woordvoerder.

De kosten voor mobiel bellen worden voor 5 tot 10 procent bepaald door de hoogte van het zogenoemde afgiftetarief. Voor vast bellen is dit lager. Op dit onderdeel van het beltarief heeft elke aanbieder een monopolie doordat de beller niet kan kiezen door wiens netwerk zijn telefoontje wordt afgewikkeld. Dat is de reden dat de ACM de hoogte van deze afgiftetarieven vaststelt.

Rekening voorde klant

De aanbieders zijn niet verplicht de verlaging van de betreffende tarieven door te berekenen aan de klant. Maar de ervaring in de afgelopen 10 jaar leert volgens de ACM dat dit wel voor een deel gebeurt. De toezichthouder heeft de afgiftetarieven sinds 2003 stapsgewijs naar beneden gebracht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in