Overslaan en naar de inhoud gaan

Fabrikanten laten Windows RT links liggen

Dat valt op te maken uit een rondgang door Amerikaanse media onder pc-fabrikanten. Patrick Moorhead, een vooraanstaand analist, zei tegen Computerworld dat “enorme prikkels” nodig zijn om fabrikanten geïnteresseerd te houden in het maken van RT-tablets.
Nokia-tablet
© Nokia
Nokia

Een andere analist, Jack Gold, vindt dat Microsoft de Surface RT helemaal moet laten vallen en zich moet concentreren op de Surface Pro en andere tablets met Windows 8. Die modellen zouden bovendien goedkoper en beter toegerust moeten zijn dan de huidige generatie. Windows RT is een ‘uitgeklede’ versie van Windows 8 die niet in staat is bestaande Windows-applicaties te draaien.

Alleen Microsoft komt zeker met nieuwe RT-tablet

Op dit moment lijkt Microsoft zelf de enige te zijn die een tablet op stapel heeft met Windows RT 8.1, de update van het besturingssysteem die in het najaar wordt verwacht. De fabricage is uitbesteed aan Pegatron, de Chinese contractfabrikant die ook de bestaande Surface RT produceert.

Asus gokte en verloor

Op de nieuwssite AllThingsD van zakenkrant The Wall Street Journal zegt Asus-topman Jonney Shih dat de gok van zijn bedrijf op Windows RT zich tot dusver niet heeft uitbetaald.

Asus bracht in navolging van Microsofts Surface RT een eigen tablet op de markt met Windows RT als besturingssysteem. Maar de verkoopresultaten met de Vivo Tab RT zijn “niet zo veelbelovend”, verzucht Shih.

De topman van Asus wil voortaan al zijn tijd en energie steken in apparaten die op Intel-processors zijn gebaseerd. Dat betekent in feite dat Windows RT voor Asus heeft afgedaan, althans voorlopig.

Shih vindt dat Microsoft heeft onderschat dat mensen nog steeds heel veel klassieke Windows-applicaties gebruiken. Hij wijst erop dat één van de populairste apps voor Windows 8 een tooltje is dat het oude startmenu met startknop terugbrengt.

Acer schrapte plannen al in mei

Een andere Taiwanese fabrikant, Acer, schrapte in mei al plannen voor een Windows RT-tablet. Topman Jim Wong verdedigde dit besluit met de uitspraak “dat er geen waarde zit in de huidige versie van RT”. Acer wacht eerst af hoe de volgende versie van Windows RT eruit ziet voordat het bedrijf er eventueel alsnog een tablet op baseert.

Eerder deze maand stopte Lenovo met de online-verkoop van zijn Yoga 11, een ‘convertible’ met Windows RT. Dell levert zijn tablet met Windows RT, de XPS 10, “tijdelijk” voor 299 dollar. Het is niet bekend wat Dells toekomstplannen met RT-tablets zijn. HP en Toshiba hebben nooit tablets met Windows RT uitgebracht en Samsung zag ervan af zijn ATIV-tablet in de Verenigde Staten op de markt te brengen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in