Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Explorer 11 nu ook voor Windows 7

Met de introductie van de testversie komt Microsoft een belofte na die het in juni had gedaan om zijn browser ook voor Windows 7 bij de tijd te houden. De laatste ontwikkelingen op het gebied van webtechnologie gaan daardoor niet aan de neus van een grote groep Windows-gebruikers voorbij. Windows 7 is op dit moment de meest gebruikte versie van Windows, op de voet gevolgd door het al twaalf jaar oude Windows XP.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Windows 7 IE 11 Developer’s Preview, zoals de nieuwe bètaversie voluit heet, biedt volgens Microsoft betere prestaties dan Internet Explorer 10. “We zijn sneller dan de mensen bij Chrome of de mensen bij Firefox”, pochte marketingdirecteur Roger Capriotti. Op Windows 7 zou IE 11 minstens 30 procent sneller zijn dan concurrerende browsers en in vergelijking met IE 10 iets sneller, afgemeten aan de 4 procent winst op de SunSpider-benchmark.

Ondersteuning van moderne webstandaarden

IE 11 is de eerste browser die berust op W3C Resource Priorities, een nieuwe standaard waarmee ontwikkelaars de browser kunnen instrueren welke gedeelten van een webpagina als eerste moeten worden ingeladen. Andere technieken die de nieuwe browser ondersteunt zijn de grafische 2D/3D-standaard WebGL – afkomstig uit de opensourcewereld - en het door Google ontwikkelde SPDY-protocol dat voor snellere laadtijden zorgt. De ondersteuning van WebGL is des te opmerkelijker omdat Microsoft deze standaard enkele jaren geleden nog als onveilig bekritiseerde.

Een andere primeur is het opbouwen van tekst door de grafische processor van de pc, wat ook een snelheidsverbetering moet opleveren. IE 11 gebruikt de GPU bovendien om jpeg-afbeelden in ‘realtime’ te decoderen. Dat laatste levert zowel snelheidswinst op als een besparing op de batterijbelasting in draagbare appparatuur.

Betere tools voor ontwikkelaars

Microsoft heeft ook de F12-gereedschapskist voor ontwikkelaars een opknapbeurt gegeven. Ontwikkelaars kunnen onder meer de geheugenbelasting in grafiekjes weergeven. Ook kunnen ontwikkelaars van tevoren bekijken hoe een site die ze bouwen er op verschillende typen apparatuur uit zal zien.

Achterstand op Windows 8-versie lijkt kleiner te worden

Het is nog niet bekend wanneer de definitieve versie van Internet Explorer 11 voor gebruikers van Windows 7beschikbaar komt. De aanduiding ‘developer preview’ geeft al aan dat de programmacode minder gepolijst is dan de bètaversie van IE 11 die Microsoft eind juni samen met de openbare preview van Windows 8.1 vrijgaf.

Zeker is wel dat IE 11 tegelijk met Windows 8.1, de grote update van Windows 8, op de markt komt. Bij de vorige browserversie IE 10, die in oktober 2012 tegelijk met Windows 8 uitkwam, duurde het tot eind februari voordat gebruikers van Windows 7 er ook over konden beschikken. Het lijkt er nu op dat Microsoft enkele maanden van die vertraging heeft ingelopen met IE 11.

De IE 11 Developer Preview kan worden gedownload in 14 talen, waaronder Engels, maar niet in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in