Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM levert Linux-servers voor een dollar per dag

De zEnterprise BC12, zoals het nieuwe mainframe heet, is de opvolger van model z114. Het is daarmee gepositioneerd als middelgroot mainframe. Het nieuwe model gebruikt snellere processors, van 4,2 gigahertz (was 3,8 gigahertz op de z114. De zBC12 kan uitgerust worden met 498 Gigabyte geheugen, twee keer zo veel als de z114. Het nieuwe model is verkrijgbaar vanaf 75.000 dollar.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Wie dezelfde rekencapaciteit met x86-servers zou willen samenstellen, is volgens IBM ruwweg twee maal zoveel geld kwijt.

IBM richt zich met de zEnterprise BC12 ook expliciet op nieuwe klanten. Het biedt namelijk een variant aan waarop niet zijn mainframebesturingssysteem z/OS draait, maar alleen Linux. Deze Enterprise Linux Server kan wel gebruikmaken van de encryptiefaciliteiten van z/OS en is standaard ook uitgerust met de virtualisatiehypervisor z/VM. Langs die weg kunnen virtueel gelijktijdig 520 Linux-servers ingericht worden op het systeem. In die configuratie kost het apparaat de eigenaar 1 dollar per dag, heeft IBM berekend. Die 520 Linux-servers kunnen gelijktijdig ten minste 3000 applicaties draaien, blijkt uit tests.

IBM biedt bij de Linux Enterprise Server extra's voor speciale toepassingen. Er is een combinatie van Cognos en SPSS-software beschikbaar om het apparaat in te richten voor business analytics en er is een pakket Cloud-Ready for Linux on System z, waarmee de Enterprise Linux Server gebruikt kan worden als infrastructure as a service-platform voor het automatisch uitrollen van Linux-servers naar gebruikers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in