Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grafeen is mogelijk giftig'

Bij experimenten is gebleken dat grafeen de functies van levende cellen kan verstoren. "Het materiaal is dus potentieel gevaarlijk, net zoals de opgerolde variant, het nanobuisje", aldus professor Ages Kane tegen de website EETimes uit de VS.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Oppassen geblazen

Wie met grafeen werkt moet beschermende kleding dragen, als het aan de onderzoekers ligt. "Grafeen wordt gemaakt op een manier waardoor er altijd deeltjes in de lucht komen. Het gevaar voor inademen is dan groot. Komt grafeen in de longen terecht, dan zijn de gevolgen nog onvoorspelbaar", aldus professor Kane.

Computermodel loopt spaak

Bij het onderzoek is ook gebruik gemaakt van simulatie. Een model moest duidelijk maken op welke manier een grafeendeeltje en een levende cel op elkaar inwerken. Kane: "We zagen bij die simulaties inderdaad dat de aanwezigheid van grafeen de werking van de cel beïnvloedde, maar dat was niet noemenswaardig. Toen kwamen we er achter dat het model niet goed was. We hadden voor het gemak een regelmatig gevormd stukje grafeen gemodelleerd. In de praktijk hebben we echter te maken met grillig gevormde stukken en die hebben een veel schadelijker effect."

Het is zelfs zichtbaar

Een grafeenscherf is in staat om een celwand te beschadigen. Bij verder onderzoek is dat zelfs gezien door de onderzoekers. Met een elektronenmicroscoop was te zien hoe een scherfje door de celwand heen drong.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in