Overslaan en naar de inhoud gaan

App moet omkoping sluispersoneel voorkomen

Waterstromen worden geregeld met uiteenlopende systemen, zoals kleppen, sluizen en pompen. Die systemen worden in 95 procent van de gevallen nog handmatig bediend. Om tegemoet te komen aan plotselinge vraag om irrigatiewater wordt vaak te veel water geleverd. Gemiddeld wordt zeker 10 procent meer water geleverd dan feitelijk nodig is. Een ander probleem met handmatig bediende kanalen is dat sluis-operators worden omgekocht om bepaalde gebruikers meer water te geven.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Ook diefstal van water uit kanalen komt voor.

Wetenschappers van de TU Delft ontwikkelden op basis van de smartphone een oplossing die de voordelen van automatisering (nauwkeurig en flexibel waterbeheer) combineert met de pluspunten van handbediening (er hoeft geen kwetsbare technische apparatuur te worden geïnstalleerd). Centraal in hun aanpak staat een smartphone-app die wordt ingezet als koppelvlak tussen kanaal, sluisoperator en ‘controlekamer’.

'Low-tech' op locatie

Uitgangspunt is een 'low-tech' implementatie op locatie, waarbij alleen een QR-code nodig is. Alle high-tech computermodellen en berekeningen worden geïmplementeerd op een centrale vestiging in Delft. De sluisoperator kan via de app met een druk op de knop een foto maken van de situatie in de sluis, het waterpeil en de QR-code. De app stuurt deze opname met de GPS-coördinaten automatisch naar het centraal systeem, waar de nieuwe afregeling van de sluis wordt berekend en teruggestuurd naar de app. Na het bijstellen van de sluitstand wordt ter controle nog een foto van de nieuwe situatie gemaakt.

Als beveiliging wordt met de frontcamera tegelijkertijd een foto van de operator gemaakt en wordt een eenmalige cijferslotcode voor het slot op de sluis naar de smartphone gezonden. Als laatste stap geeft het systeem aan de sluisoperator door wat de optimale volgende te bezoeken locatie is.

Wereldwijde afzet denkbaar

De onderzoekers hebben hun vinding ondergebracht in het spin-off bedrijf ‘Mobile Canal Control’. Ze verwachten dat hun systeem wereldwijd van nut kan zijn in landen die te kampen hebben met waterschaarste en corruptie rond watervoorziening. Het systeem is volgens TU Delft al bij diverse waterschappen in Nederland in gebruik voor het meten van waterpeilen. Wereldwijd zijn meer dan 100.000 kanalen in gebruik om irrigatiewater te transporteren van bron naar gewassen. In de afgelopen decennia is voor het oplossen van deze problemen vooral gekeken naar automatisering van kanalen en sluizen. Maar zo'n oplossing is voor kleinere systemen doorgaans te duur. Zelfs voor grote kanalen geldt dat het onderhoud van de installaties in het open en vaak vijandige klimaat een punt van voortdurende, kostbare aandacht zal zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in