Overslaan en naar de inhoud gaan

'Open data helpen examenfraude te detecteren'

Dat stelt de Open State Foundation tegenover journalist Brenno de Winter, die onder meer schrijft voor NUtech.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De organisatie spant zich in om meer overheidsdata in de openbaarheid te krijgen. De Open State Foundation startte het open onderwijsdatanetwerk, waar gegevens rond onderwijs, zoals de kwaliteit van de school of de financiën, worden verwerkt.

Per examenklas worden op alfabetische volgorde de eerste tien cijfers doorgegeven aan het College voor Examens. Op basis van die informatie wordt een landelijk gemiddelde bepaald en is er een indicatie of een school beter presteert of juist niet. De verandering in kwaliteit van een school kan een belangrijke indicator zijn dat er sprake is van examenfraude. Zo valt op dat de resultaten van de Ibn Ghaldoun school uit Rotterdam, waar dit schooljaar verschillende examens werden gestolen, afwijken. “Die school was opeens de beste van de regio en dat is opmerkelijk”, vertelt Stefan de Konink tegenover NUtech.

Op dit moment schrapen de vrijwilligers de data nog uit rapporten van de schoolinspectie. “Dat is veel werk en we zien graag dat die informatie gecodeerd wordt”, vertelt Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation, aan NUtech. “We hebben nu al veel informatie toegankelijk gemaakt die nuttig is voor het onderwijs zelf en de kwaliteit ervan. Met die informatie kun je interessante correlaties gaan zoeken”, stelt El Fassed.

Eind augustus heeft de organisatie een afspraak met het College voor Examens om te kijken of er meer informatie openbaar kan worden. Het Kabinet is groot voorstanden van open data. Nederland is een van de deelnemers in het Open Government Partnership, een internationaal netwerk om meer toegang tot overheidsinformatie te promoten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in