Overslaan en naar de inhoud gaan

3 miljard pogingen gebruikers naar nepsites te lokken

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Fortinet die zich hiervoor baseert op meldingen uit de systemen van zijn klanten. Zij meldden tussen december 2012 en juni 2013 bovendien 142 miljoen hackpogingen. Daarnaast werden zeker 4,45 miljoen phishingmails geblokkeerd.
phishing geld
© Shutterstock
Shutterstock

Doordat veel organisaties nog altijd niet goed zijn beveiligd is de kans op succes voor hackers nog altijd groot. Dergelijke voor de hand liggende aanvallen zijn bovendien vaak een eerste stap in veel geavanceerdere bedreigingen, stelt Fortinet, zogeheten ‘advanced persistent threaths’ (APT's).

Slapende malware

Bij APT’s wordt malware geplaatst in systemen die vaak langere tijd onopgemerkt blijft en soms pas na maanden of zelfs jaren in actie komt. Het doel is bijna altijd spionage. Volgens Fortinet zitten achter deze APT’s voornamelijk landen als China, Israël, Rusland en de VS. Zij hebben de middelen om zulke geavanceerde malware te maken die ook werkelijk jaren onopgemerkt zijn gang kan gaan in systemen.
Volgens Fortinet is het heel goed mogelijk dat veel nationale kritieke infrastructuren al geinfecteerd zijn met zulke slapende malware. Organisaties maken volgens het bedrijf echter te weinig werk van een goede beveiliging. Ze voeren updates nog altijd niet tijdig of zelfs niet door omdat ze bang zijn dat dat voor storingen kan zorgen. Ook wordt personeel niet goed getraind om phishingmails of andere aanvalsaanwijzingen te herkennen.

Als beste bescherming tegen APT’s adviseert het bedrijf goed te weten waar je je kritische data opslaat en hoe die door het netwerk bewegen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in