Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat de politie uit je e-mailgedrag kan afleiden ...

De mogelijkheid is ontwikkeld door professor César Hidalgo van het MIT Media Lab. Hidalgo houdt zich al geruime tijd bezig met metadata van communicatieverkeer. Voor hem zijn metadata niet puur technische gegevens of een politiek vraagstuk, maar ook een emotionele kwestie. Hidalgo is van mening dat de metadata van communicatie een wolk van kennis over je gedrag opleveren die je leven letterlijk kan veranderen wanneer je deze onder ogen ziet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Sociale kringetjes in kaart

Om die gegevens inzichtelijk te maken, heeft Hidalgo een toepassing ontwikkeld die van Gmail-accounts in kaart kan brengen met wie de accounthouder communiceert, hoe intensief die communicatie is en welke kringetjes er in die contacten bestaan. De Immersion gedoopte toepassing maakt daarvoor alleen gebruik van de mailadressen in de adresregels Aan (To), Carbon Copy (CC) en Van (From), gekoppeld aan het tijdstip van verzenden c.q. ontvangen. Aan de hand daarvan wordt met bollen en lijnen van verschillende omvang grafisch in kaart gebracht met wie je communiceert, hoe intensief je banden zijn met de verschillende communicatiepartners en hoe intensief die partners met elkaar in contact staan.

Voor Hidalgo kwam de ophef over het afluisterprogramma PRISM van de Amerikaanse National Security Agency natuurlijk als een godsgeschenk. Want dat gebruikt minimaal dezelfde technieken als die Hidalgo voor Immersion gebruikt.

Website overbelast

Wie zelf wil zien wat er uit de Gmail-metadata te destilleren valt, kan dat in kaart laten brengen op de Immersion-website. Daarvoor moet je dan wel je accountgegevens en je wachtwoord opgeven. Hidalgo c.s. zeggen toe dat de vertrouwelijkheid gewaarborgd is, en dat deze gegevens en de uitkomst van de analyse door de accounthouder zelf gewist kunnen worden. Het is kennelijk een populaire bezigheid. De website meldt op dit moment - 5 juli - dat de servers zwaar belast zijn; geïnteresseerden wordt aangeraden hun e-mailadres achter te laten, zodat ze gewaarschuwd kunnen worden als er weer ruimte is.

Hidalgo heeft zijn werk en zijn motieven nader verduidelijkt in een interview met de Boston Globe.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in