Overslaan en naar de inhoud gaan

Roemloos einde voor AltaVista

Yahoo trekt de stekker uit AltaVista, waarvan 10 jaar geleden eigenaar werd. Wie na het komende weekeinde naar www.altavista.com navigeert, wordt automatisch door gesluisd naar de zoeksite van Yahoo.
AltaVista DEC
© AltaVista
AltaVista

De grootste en de snelste

AltaVista was in de jaren 90 niet de eerste web-index, maar wel de grootste en de snelste. Geschraagd door snelle hardware en een eigen 'crawling'-algoritme indexeerde het al snel na de start zo'n 20 miljoen webpagina's. Dat leverde de zoeksite toen een marktleiderpositie op, die pas in 2001 door Google werd overgenomen. Maar achter de schermen ging het toen al jaren bergafwaarts met AltaVista.

Het idee en de software achter AltaVista waren ontwikkeld door medewerkers van het onderzoekslab van Digital Equipment Corporation (DEC). Maar software en internet al helemaal, waren voor DEC bijzaken in de overlevingsstrijd op de - door de opkomst van de pc - tanende markt voor bedrijfscomputers ('mini's'). DEC verloor die strijd en werd overgenomen door toenmalige pc-fabrikant Compaq. AltaVista werd als 'bijvangst' doorverkocht aan een venture capital-bedrijf dat het naar de beurs zou hebben gebracht, ware het niet dat de dotcom-crisis roet in het eten gooide. AltaVista belandde daarop in handen van Ouverture, dat in 2003 werd opgeslokt door Yahoo. Maar dat had al een zoekmachine.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in