Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberaanval en spionage strenger bestraft in EU

Het Europees Parlement is gisteren akkoord gegaan met de nieuwe straffen, die binnenkort in nationale wetgeving worden verwerkt. De nieuwe richtlijn beschrijft een aantal misdaden die met de computer worden uitgevoerd en de EU heeft voor elk een minimumstraf bepaald.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De zwaarste straf, een gevangenisstraf van op zijn minst 5 jaar, is van toepassing bij het inzetten van een botnet tegen kritieke infrastructuren zoals energievoorzieningen, transportnetwerken en voorzieningen van de overheid. Het creëren van een botnet - door computers moedwillig te besmetten met kwaadaardige software, met het doel ze op afstand gezamenlijk in te zetten voor strafbare feiten - levert een straf op van minimaal drie jaar.

Inbraakgereedschap maken is ook strafbaar

Bedrijven die een hacker inhuren om gegevens van een andere organisatie te ontvreemden, zijn ook strafbaar. Iedereen die op illegale wijze computersystemen binnendringt of ontregelt, er gegevens aan ontfutselt of communicatie aftapt, wacht een gevangenisstraf van twee jaar. Dat geldt ook voor wie gereedschap maakt of verkoopt waarmee deze handelingen kunnen worden uitgevoerd. Er zijn uitzonderingen mogelijk voor 'kleinere zaken'; wat onder die omschrijving valt, is echter aan de lidstaten zelf om vast te leggen.

Nieuw in de richtlijn is de verplichting van lidstaten binnen 8 uur hulp te bieden aan andere lidstaten wanneer deze een noodoproep daartoe doen. Daarmee wil de EU zorgen voor een snellere internationaal gecoördineerde reactie bij cyberaanvallen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in