Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal processysteem strop voor Justitie

Het gaat om het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht, dat bedoeld was voor registratie, digitale strafdossiers en de ‘workflow’. Het project is in 2011 stopgezet en wordt op dit moment alleen door het OM gebruikt voor standaardzaken. Er is tien jaar aan het systeem gewerkt, dat gaandeweg vier maal duurder werd dan oorspronkelijk was begroot en bij lange na niet de functionaliteit opleverde waarop is ingezet.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het project heeft 103 miljoen euro gekost, de strop voor het ministerie wordt geschat op 80 miljoen euro. Het Financieele Dagblad berichtte vandaag over het mislukte project naar aanleiding van een interne evaluatie van het ministerie van Justitie. De conclusie van het rapport is dat de oorzaak van het mislukken ligt in slechte afstemming tussen OM en de rechterlijke macht. De rechters maken geen of heel weinig gebruik van GPS.

Het is niet het eerste ICT-project van Justitie dat de mist in gaat. In mei kwam naar buiten dat een IT-project van de Politieacademie flopte en een nieuw inkoopsysteem, Leonardo, ontnam het ministerie zicht op de geldstromen van departement. De Tweede Kamer behandelt vandaag het jaarverslag van het departement van Justitie.

Op dit moment zijn er drie projecten van Justitie opgenomen in de Rijks ICT Dashboard: GCOS (Generiek Casus Ondersteunend Systeem) ingeboekt voor 13 miljoen euro, HGK IT (Herziening Gerechtelijke Kaart) voor 18 miljoen en Indigo voor 96 miljoen euro. De drie projecten hebben net als alle andere grote IT-projecten van de overheid de status ‘normaal’. Dat houdt in dat de projecten sinds de laatste herijking in de pas lopen. Het zegt niets over een eventuele verhoging van de kosten ten opzichte van de initiële begroting van de projecten.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in