Overslaan en naar de inhoud gaan

Datalek onder de pet: tot 450.000 euro boete

Deze maatregel staat in een wetsvoorstel tot wijziging van de wet bescherming persoonsgegevens dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het betreft een aanpassing van het voorstel dat al krap een jaar geleden door het Kabinet werd aangenomen, maar dat de Raad van State vervolgens terugstuurde. De reden was dat in het originele wetsontwerp twee maatregelen werden voorgesteld die volgens de Raad van State onvoldoende inhoudelijk verband hebben, namelijk de verruiming van de mogelijkheid voor particulieren om met camerabeelden strafbare feiten aan te tonen en de meldplicht van datalekken.

Haast met regelen boetebevoegdheid

Die twee maatregelen zijn nu opgedeeld, waarbij de verruiming van het gebruik van camerabeelden later aan de orde komt. Teeven wil haast maken met de strafbaarstelling van het verzuim datalekken te melden omdat het kabinet toezichthouder Cpb binnenkort in staat stelt zelf boetes op te leggen.

De staatssecretaris gaat niet in op de wens van de Raad van State ook duidelijker te maken bij welke omvang van datalekken een melding moet worden gedaan. Teeven meent dat het Cbp duidelijke richtlijnen heeft opgesteld in februari van dit jaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in