Overslaan en naar de inhoud gaan

Concurrenten Google verwerpen schikking met EU

Volgens Cecilio Madero, adjunct-directeur voor antitrustzaken bij de EU, heeft de Europese Commissie “zeer negatieve” reacties ontvangen van Microsoft en andere, niet nader genoemde bedrijven.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Brussel heeft op aandringen van concurrenten drie jaar lang onderzoek gedaan naar de vermeende bevoorrechting van Googles eigen producten en diensten zoals Google News en Finance in zijn zoekmachine. De EU vindt ook dat de overeenkomsten die Google sluit met websites en softwareontwikkelaars fnuikend zijn voor de vrije concurrentie op de online-advertentiemarkt.

Google zelf heeft in april een handreiking gedaan met een schikkingsvoorstel. Het bedrijf is bereid op zijn zoekpagina verwijzingen naar drie concurrerende, gespecialiseerde zoekdiensten te tonen. Ook wil het duidelijker aangeven wat zijn eigen zoekdiensten zijn.

Eurocommissaris verwacht dat Google voorstel moet verbeteren

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) stuurt al enige tijd aan op een akkoord om een einde te maken aan het geschil. Concurrenten, belangenorganisaties en gebruikers hebben tot morgen (27 juni) gelegenheid te reageren op het aanbod van Google. Almunia heeft vorige maand gezegd dat hij de reacties van belanghebbenden zal analyseren. Tegelijk zei hij bij voorbaat te verwachten dat Google zijn voorstel moet aanscherpen.

Dat veel concurrenten bezwaar maken tegen de voorstellen van Google bleek dinsdag ook tijdens een teleconferentie die was georganiseerd door de IT-lobbygroep FairSearch Coalition. Vertegenwoordigers van onder andere mediaconcern Pro Sieben en de Duitse uitgeversbond zeiden dat Almunia de schikking moet afwijzen, tenzij Google snel met fundamentele verbeteringen komt, meldt persbureau Bloomberg. De directeur van het Centre of the Picture Industry zei te verwachten dat de Europese Commissie de schikking volledig zal verwerpen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in