Overslaan en naar de inhoud gaan

Kroes en Reding in de bres voor privacy EU-burger

Neelie Kroes, EU-commissaris belast met de Digitale Agenda, heeft tegenover nieuwssite TechCrunch gezworen dat zij de EU-burgers beschermen zal tegen inbreuk op hun privacy van buitenstaanders zoals PRISM.
Kroes (l) & Reding (r)
© Europese Commissie
Europese Commissie

Viviane Reding stelt duidelijk dat zij de rechten van EU-burgers niet zal opofferen voor de nationale veiligheid van de VS. Extra ingrijpen is echter niet nodig waar het PRIMS betreft, liet zij weten. Reding heeft uitvoerig gesproken met de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder over het PRISM-schandaal. Er blijven volgens haar nog wel vragen staan over de scope van PRISM. Besloten is wel dat een commissie wordt ingesteld waarin experts zullen plaatsnemen uit zowel de EU als de VS.

Niet alles kan zomaar

Volgens Reding wil het concept van nationale veiligheid niet zeggen dat "alles maar kan. Staten hebben geen ongelimiteerde rechten op geheime surveillances."

Neelie Kroes op haar beurt, stelt dat het hoog nodig is dat de EU duidelijk en transparant is over databescherming en dat het bekend worden van het bestaan van PRISM ``een grote wake up call`` is voor de privacy van Europese burgers. "We willen niet afhankelijk worden van de VS of China." In het verlengde hiervan ziet Kroes zakelijke kansen voor bedrijven uit de EU op het gebied van databescherming.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in